Cara Ke Sana
 

Melalui Udara
Picture

Lapangan Terbang Miri (MYY), yang telah dinaiktaraf dengan kemudahan baru pada tahun 2005, adalah hab yang penting di tengah Borneo. Dari Semenanjung Malaysia terdapat penerbangan dari Kuala Lumpur dan Johor Bahru menggunakan Malaysia Airlines dan AirAsia yang sangat kerap. Lapangan terbang ini juga disambungkan ke semua destinasi utama di Borneo Malaysia, termasuk Kuching dan Kota Kinabalu.

  • Ke/Dari Kuala Lumpur: Malaysia Airlines terbang empat kali sehari antara Kuala Lumpur dan Miri, dengan dua kali berhenti di Kuching. AirAsia juga terbang terus tanpa henti tiga kali sehari.
  • Ke/Dari Johor Bahru: AirAsia terbang pada hari Isnin, Rabu, Jumaat dan Ahad.
  • Ke/Dari Kuching: Malaysia Airlines dan AirAsia masing-masing mempunyai tiga penerbangan harian.
  • Ke/Dari Kota Kinabalu: Syarikat Penerbangan Malaysia dan AirAsia masing-masing mempunyai dua penerbangan harian.

Fly Asia Xpress (FAX) beroperasi untuk penerbangan ke destinasi yang jauh di kawasan pedalaman, terutamanya Taman Negara Gunung Mulu dan Bario di Tanah Tinggi Kelabit. FAX juga menghubungkan Miri dengan Limbang, Lawas dan Labuan yang akan membolehkan anda oleh melintasi melalui kawasan udara Brunei. Anda boleh pergi ke laman web mereka untuk menempah penerbangan atas talian dan menyemak jadual.

  • Ke/dari Mulu, penerbangan harian akan bertolak dari Miri pada 1130 dan 1440, manakala bertolak dari Mulu pada 1220 dan 1530. Kedua-dua penerbangan ini telah ditetapkan masanya untuk berhubung dengan penerbangan AirAsia ke/dari Kuala Lumpur. Masa pernerbangan kira-kira 20minit. Tambang adalah RM84 sehala sebelum cukai dan surcaj.
  • Ke/Dari Bario: Satu penerbangan setiap hari kecuali pada hari Khamis apabila terdapat dua penerbangan. Masa penerbangan adalah sekitar 45minit. Harga tambang adalah RM70 sehala sebelum cukai dan surcaj.
  • Ke/Dari Labuan, Lawas dan Limbang: Beberapa penerbangan setiap hari, menggunakan Twin Otters dan Fokkers. Tambang Miri-Labuan RM66-RM98, RM59 Miri-Lawas dan Miri-Limbang RM45-RM88.Melalui Darat Picture
  • Ke/Dari bandar-bandar Sarawak yang lain: Banyak syarikat-syarikat bas seperti Biaramas, Suria Bas Express dan Borneo Highway Express menghubungkan Miri dengan bandar-bandar lain di Sarawak seperti Kuching, Sibu dan Bintulu. Kebanyakan bas ekspres bertolak dari Terminal Bas Express Miri.
  • Ke/Dari Brunei: Untuk pengetahuan perjalanan dari Miri ke Bandar Seri Begawan atau mana-mana bandar Brunei perlu melalui beberapa bas yang berbeza. Syarikat Bas Miri-Belait juga telah menjadualkan lima bas antara Miri dan Kuala Belait di Brunei sehari, dengan perubahan bas di pusat pemeriksaan sempadan Sungai Tujuh. Dari Kuala Belait, terdapat bas seterusnya ke Seria, dan seterusnya anda boleh sampai ke Bandar Seri Begawan. Kerana tidak semua bas tiba tepat pada masanya untuk perjalanan yang seterusnya, mereka yang merancang untuk melakukan perjalanan dari Miri ke Bandar Seri Begawan (atau sebaliknya), adalah dinasihatkan anda mulakan perjalanan dari awal. Bas tiba dan bertolak dari terminal bas tempatan Miri di Jalan Padang. Sila ambil perhatian bahawa terdapat juga laporan yang mengatakan bahawa bas-bas dari Miri tidak melalui sepanjang jalan ke sempadan dan akan berhenti sejurus sebelum Jambatan Asean di Kuala Baram kerana caj tol yang tinggi dikenakan untuk menggunakan jambatan itu. Oleh itu, anda mungkin perlu menggunakan teksi untuk melengkapkan 5km terakhir antara jambatan dan sempadan sebenar.
  • Ke/Dari Gua Niah: Bas Suria berlepas dari Terminal Bas Ekspres Miri ke bandar Batu Niah dengan kerap. Perjalanan ini memakan masa lebih kurang satu jam. Dari Batu Niah, anda boleh mengambil bot laju atau berjalan kaki ke ibu pejabat Taman Negara Niah di Pengkalan Batu.